ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ လက္သည္းခြံေတြကို သန္မာၾကံ႕ခိုင္ေစတဲ့ သတၱိရွိပါတယ္။
အရင္ဆံုး လက္သည္းကို ေရေႏြးေႏြးနဲ႔ေဆးေၾကာသန္႔စင္ေပးပါ။ ဒုတိယ အဆင့္အေနနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေလးစိတ္ပိုင္းလိုက္ပါ။ အဲဒီ့ အစိတ္ေလးေတြကို အသံုးျပဳျပီး လက္သည္းကို ပြတ္ေပးပါက အေရာင္ေတာက္ေျပာင္လာေစပါတယ္။ ပြတ္သပ္တဲ့ အခါမွာ ငါးမိနစ္ ပြတ္ေပးပါက လံုေလာက္ပါတယ္။ တတိယ အဆင့္အေနနဲ႕ လက္ကို ေရေႏြးေႏြးနဲ႔ထပ္ျပီး စိမ္ေပးပါ။ စိမ္ေပးျပီးပါက ဆပ္ျပာနဲ႔ သံုးၾကိမ္တိတိ ေဆးေၾကာေပးပါ။ ၾကက္သြန္ အန႔ံ မထြက္ေအာင္ ေဆးတာျဖစ္ပါတယ္။
ေနာက္တစ္နည္းကေတာ့ ကိုယ္ဆိုးမယ့္ လက္သည္းနီဆိုးေဆးပုလင္းထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴဥတစ္လံုးကို လွီးျပီး ထည့္ေပးထားပါ။ ၇-၁၀ ရက္ခန္႔ထားျပီး ဆိုးေပးရင္ လက္သည္ဟာပိုျပီးေတာင့္တင္းမာေက်ာလာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ အလြယ္တကူနဲ႔ လက္သည္းက်ိဳးတက္တဲ့ သူမ်ား အသံုးျပဳႏိုင္တဲ့ နည္းလမ္းေကာင္းတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ဝက္ျခံကိုလည္းႏိုင္ပါတယ္။
သတင္းေကာင္းတစ္ခုကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴရည္ကို ဆံပင္ကၽြတ္တဲ႔ ေနရာတစ္ဝိုက္ လိမ္းေပးျပီး တစ္ညသိပ္လုိက္ပါ။ မနက္အိပ္ရာထမွ ေခါင္းေလွ်ာ္ေပးပါ။ ရက္သတၱပတ္ အနည္းငယ္ေလာက္ လုပ္ေပးလိုက္တာနဲ႔ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းလာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ေနာက္တစ္နည္းကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴန႔ဲ ဆံသားကို ေပါင္းတင္နည္းပဲျဖစ္ပါတယ္။
သံလြင္ဆီ ႏွစ္ဇြန္း(စားပြဲတင္ဇြန္း)၊ ၾကက္ဥတစ္လံုးရဲ႕ အႏွစ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဥ ႏွစ္လံုး၊ ၾကက္ဆူဆီတစ္ဇြန္း၊ ပ်ားရည္တစ္ဇြန္းနဲ႔ ဗီတာမင္အီးတို႔ ေပါင္းစပ္ျပီး ဆံသားကုိ အျမစ္ကေန လိမ္းေပးပါ။ လိမ္းျပီးပဝါနဲ႔ မိနစ္သံုးဆယ္ခန္႔ (သို႔) တစ္နာရီခန္႔ အုပ္ထားေပးပါ။ လိမ္းျပီး ပဝါနဲ႔ မိနစ္သံုးဆယ္ခန္႔ (သို႔) တစ္နာရီခန္႔ အုပ္ထားေပးပါ။ ျပီးမွ ရွမ္ပူနဲ႔ ေခါင္းေလွ်ာ္ေပးလိုက္ပါ။
(၁) ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ စားသံုးျခင္းျဖင္႔ သလိပ္၇ွင္းသည္။ ဆီးကုိ၇ႊင္ေစသည္။ အလြယ္တကူ က်ေ၇ာက္ တက္သည္႕ ေ၇ာဂါပိုးမ်ားကုိလည္း ကာကြယ္ ေပးႏုိင္သည္။ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ျဖစ္ေသာ ကာစီႏုိဂ်င္ (Carcinogens) မ်ားကို ဟန္႔တားေျခဖ်က္ ႏုိ္င္စြမ္း ၇ွိေၾကာင္းပင္ ျဖစ္သည္။
(၂) ၾကက္သြန္ျဖဴတြင္ ပါ၀င္ေသာ ေအာ္ဂင္ႏုိဆာလ္ဖာ ျဒပ္ေပါင္းသည္ ၀မ္းတြင္း၇ွိ ဗက္တီး၇ီးယားမ်ားကုိ ဟန္႔တား ႏုိင္သည္။ အစိမ္းလုိက္စားျခင္းျဖင္႔ ၀မ္းတြင္းကင္ဆာ ျဖစ္မႈကုိ ပေပ်ာက္ေစႏုိင္ေၾကာင္း
(၃) အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ ျဖစ္တက္ ေလ႔၇ွိေသာ ၇င္သား ကင္ဆာဆဲလ္ (Breast Cancer Cell) မ်ားတုိးပြားမႈကုိ ၇ပ္ဆိုင္းေစသည္။ ၾကက္သြန္ျဖဴသည္ ၇င္သားကင္ဆာ ျဖစ္မႈကုိဟန္႔တားေစ ႏုိင္ေၾကာင္း
(၄) ၾကက္သြန္ျဖဴွွဆီသည္ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈ Stress ကုိလည္း ေလ်ာ႔နည္းသက္သာ ေစႏုိင္ေၾကာင္း
(၅) ၾကက္သြန္ျဖဴသည္ အူမၾကီး၊ စအုိ၊ အစာ ေ၇မ်ဳိႏွင္႔ အေ၇ျပားတြင္ ျဖစ္ပြားေစတက္ေသာ အဖုအၾကိတ္မ်ား၏ ၾကီးထြား မႈကုိဟန္႔တားေေစနုိင္ေၾကာင္း
(၆) ေန႔စဥ္ ၾကက္သြန္ျဖဴဥ တစ္လုံးကုိ ူစားသံုးျခင္းျဖင္႔ ကုိလက္စေ၇ာ ၉% က်ဆင္းေစနုိင္ေၾကာင္း၊ ကုိလက္စေ၇ာ ၁% က်ဆင္းတုိင္း ႏွလုံး ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေ၇ာဂါျဖစ္၇န္ အလားအလာမ်ား၂% ေလ်ာ႔နည္းသြားေၾကာင္း
(၇) ခႏၶာကိုယ္တြင္း၇ွိ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကုိ ကာကြယ္ေစနုိင္ေၾကာင္း၊ အေ၇ျပားေပၚတြင္ ျဖစ္ပြားတတ္သည္႔ မွကၡ၇ုေ၇ာဂါႏွင္႔ အေ၇ျပားမႈိစဲြေ၇ာဂါမ်ားကုိ ေပ်ာက္ကင္းေစနုိင္ေၾကာင္း၊
(၈)အေအးမိ၊ ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆုိး၊ တုတ္ေကြး ျဖစ္ျခင္းႏွင္႔ ေလျပြန္ေ၇ာင္၇မ္းျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္ေ၇ာင္ျခင္း တုိ႔ကုိသက္သာေပ်ာက္ကင္းေစနုိင္သည္။
(၉) ၾကာ၇ွည္စားသံုးလွ်င္ ဆံပင္နက္၍ သုတ္ကုိပြားေစသည္။
(၁၀) ၾကက္သြန္ျဖဴသည္ အဆီကုိ က်ေစနုိင္သျဖင္႔ ေန႔စဥ္မွန္မွန္ စားသံုးပါက ေသြးတုိးေ၇ာဂါ မျဖစ္ေစ၇န္ႏွင္႔ ျဖစ္ပြားေနေသာ ေသြးတုိးေ၇ာဂါကုိ ေပ်ာက္ေစနိုင္သည္။ ေသြးအဆီပိတ္သည္႔ ေ၇ာဂါကိုေျဖ၇ွင္း နုိင္စြမ္း၇ွိသည္။
(၁၁) မလုိအပ္ေသာအဆီမ်ားကုိ ေပ်ာ္၀င္ေစသည္သာမက ဆံုဆို႔နာ၊ အဆုတ္နာမ်ား ကုိအပါအ၀င္ ပိုးမႊားမ်ား ကို သတ္နုိင္ေၾကာင္း ႏွင္႔ ပင္နီဆလင္ေဆးအျပင္ အျခားပဋိဇီ၀ေဆး အခ်ိဳ႕ထက္အစြမ္းထက္ေၾကာင္းကို သတင္းတစ္ခုက ဆုိထားသည္။
(၁၂) ၾကက္သြန္ျဖဴကို ပါးပါးလွီးေထာပတ္ႏွင္႔ေၾကာ္ ထမင္းႏွင္႔ နယ္စားပါက ၀မ္းကုိက္ေ၇ာဂါကုိ ေပ်ာက္ေစနုိင္သည္။
(၁၃) ဆီးႏွင္႔၀မ္းကုိ၇ႊင္ေစ သျဖင္႔ မီးဖုတ္စားေသာ္ ေလကိုအထူး၇ႊင္ေစနုိုင္သည္။ ၀မ္းေေဖာ၊ ၀မ္းေ၇ာင္၊ ၀မ္းကုိက္ေ၇ာဂါမ်ားကုိေပ်ာက္ေစ နုိင္သည္။
(၁၄) ၾကက္သြန္ျဖဴဥတစ္လုံးကုိ ေၾကးခ်ိတ္ႏွင္႔ေဖာက္၍ ပ်ား၇ည္တြင္ စိမ္ထားျပီး စားသုံးပါက အိပ္ေပ်ာ္စား၀င္ အားအင္ျပည္႕ ျဖိဳးေစနုိင္ျပီး က်န္းမာေ၇းပို၍ ေကာင္းေစသည္။
(၁၅) ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ အဆီထုတ္၍ တုိက္ေကြ်းပါက သလိပ္၇ႊင္ေစသည္။ ေခ်ာင္းဆုိးသလိပ္ကပ္ျခင္းတုိ႔ကုိ
ေပ်ာက္ေစသည္႕အျပင္ ေ၇ာဂါပိုးမ်ားကုိလည္း ေသေစနုိင္သျဖင္႔ ျမစ္ေျခာက္နာေခၚ
အဆုတ္နာ(တီဘီ) ေ၇ာဂါမ်ားအတြက္ကုိလည္း တုိက္ေကြ်းနုိင္သည္။
(၁၆)ကေလးမ်ားေလဆန္နာျဖစ္ခဲ႔ပါက ၾကက္သြန္ျဖဴဥ တစ္လုံးကုိ မီးဖုတ္ေကြ်းျခင္းျဖင္႔ေပ်ာက္ကင္းေစ နိုင္သည္။(၁၇) ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ နွမ္းဆီ၊ ေလညွင္းတို႔နွင္႔ ေ၇ာစပ္က်ိဳခ်က္ျပီး လိမ္းေဆးအဆီအျဖစ္ျပဳလုပ္၍ လိမ္းေပးျခင္းျဖင္႔ ကုိယ္လက္ကုိက္ခဲျခင္း၊ နားျပည္ယိုျခင္းမ်ားကုိ သက္သာေစသည္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ စားရင္ ပါးစပ္ နံတတ္တာေၾကာင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို မစားဘဲ ေရွာင္ရွားေနမိပါသလား။ ၾကက္သြန္ျဖဴ စားလို႔ ပါးစပ္နံတာကို တ႐ုတ္နံနံ၊ သံပုရာသီးနဲ႔ လိေမၼာ္ခြံ စတာေတြကို စားေပးရင္ အနံ႔ဆိုး သက္သာႏိုင္ပါတယ္။ သြားေခ်းေတြ ကင္းစင္ေစၿပီး ကိုလက္စထေရာ မ်ားတာနဲ႔ ေခ်ာင္းဆိုးတာလို က်န္းမာေရး ျပႆနာေတြကို ကင္းစင္ေစဖို႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို စားေပးသင့္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ အေၾကာင္း သိနားလည္ပါ
ဆိုဒီယမ္ မွီဝဲမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ဖို႔ အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို စားေပးသင့္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဝယ္ၿပီးခ်ိန္မွာ အာနိသင္ မပ်က္ျပယ္ေစဖို႔ ေအးျမ ေျခာက္ေသြ႕ၿပီး မည္းေမွာင္တဲ့ ေနရာမွာ ထားေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴရဲ႕ အက်ဳိးေက်းဇူးကို အေကာင္းဆံုး ရရွိေစဖို႔ အတြက္ ေအာက္ပါ နည္းလမ္းေတြကို လိုက္နာေပးပါ။
-အရင္ဆံုး အခြံခြာပါ
ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာၿပီး အခ်ိန္ အနည္းငယ္ၾကာမွ စားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴက ေလနဲ႔ ထိေတြ႕ၿပီးမွ ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြကို ပိုထြက္လာေစပါတယ္။
-ၾကက္သြန္ျဖဴကို လွီးျဖတ္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ခန္႔ထားပါ
ၾကက္သြန္ျဖဴကို လွီးျဖတ္ၿပီးခ်ိန္မွာ စဥ္းႏွီတံုးေပၚကို ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ထားေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ေသြးတိုးကို က်ေစတဲ့အျပင္ ကင္ဆာေရာဂါကိုပါ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ အစြမ္း ရွိပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးရွိေၾကာင္းေတာ့ သိျပီးၾကမွာပါ။ ဒါ့အျပင္ တျခားအစြမ္းသတၱိေတြလည္း ရွိပါတယ္။
ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုး၀င္မႈ သက္သာေစျခင္း---
ခရမ္ဘယ္ရီေဖ်ာ္ရည္ကသာ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုး၀င္တာကို သက္သာေစတာ မဟုတ္ပါဘူး။ ၾကက္သြန္ျဖဴပါ၀င္တဲ့ အစားအစာဟာလည္း သဘာ၀ပိုးေသေစတဲ့ အာနိသင္ရွိတဲ့အတြက္ ဆီးလမ္းေၾကာင္း က်န္းမာေစပါတယ္။
ကင္ဆာေရာဂါ သက္သာေစျခင္း---
အေမရိကန္ ကင္ဆာသုေတသနဌာနရဲ႔ အာဟာရပညာရွင္ေတြက ၾကက္သြန္ျဖဴအစိမ္းကို ႀကိတ္ေျချပီး ဒါမွမဟုတ္ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းျပီး ၁၀-မိနစ္ေလာက္ထားတာဟာ ခ်က္ျပဳတ္ေၾကာ္ေလွာ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴထက္ ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္ေပးတဲ့ ဆာလဖာျဒပ္ေပါင္းကို သံုးပံုေလာက္ ပိုထြက္ေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို လွီးျပီး အရြက္သုပ္ထဲ ထည့္စားပါ။
အရြယ္တင္ ရုပ္ႏုပ်ိဳေစျခင္း---
ၾကက္သြန္ျဖဴထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ Allicin ဓာတ္ဟာ ေသြးထဲက အင္တီေအာက္စီးဒင့္ အင္ဇိုင္းေတြကို မ်ားျပားေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေဆးလိပ္ေသာက္တာေၾကာင့္ ရရွိလာတဲ့ နီကိုတင္းရဲ႔ မေကာင္းတဲ့ အာနိသင္ကိုေရာ၊ အိုမင္းေစတဲ့ျဖစ္စဥ္ကိုပါ ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။
အေအးမိေရာဂါ သက္သာေစျခင္း---
ႏွာေစးျခင္း၊ ႏွာပိတ္ျခင္းလို အေအးမိေရာဂါရဲ႔ အစပ်ိဳးလကၡဏာေတြ ခံစားရတဲ့အခါမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။ အခြံမခြာရေသးတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွစ္ျမြာကို ၂၅-စကၠန္႔ေလာက္ မိုက္ခရိုေ၀့ဖ္ မီးဖိုထဲ ထည့္ျပီး အေအးခံပါ။ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံႏႊာျပီး စားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴထဲက ဆာလဖာျဒပ္ေပါင္းဟာ ခုခံအားစနစ္ကို ေကာင္းေစျပီး ကူးစက္ပိုး၀င္မႈကို တြန္းလွန္ႏိုင္ပါတယ္။
ေျခေထာက္ယားယံမႈ ကင္းေ၀းေစျခင္း---
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ အစြမ္းထက္တဲ့ ဖန္းဂပ္စ္မႈိ ေသေစတဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေရေႏြးထဲ ထည့္ျပဳတ္ျပီး အေအးခံကာ ေရဇလံုႀကီးႀကီး တလံုးထဲထည့္ပါ။ အဲဒီအရည္ထဲ ေျခေထာက္စိမ္ေပးရင္ ေျခေထာက္ယားယံတာ သက္သာေစပါတယ္။
ၾကယ္စင္
(Good Health)
0 comments:
Post a Comment