စြယ္စံုၿမိဳ႕ေတာ္သို႕ လာေရာက္လည္ပတ္ေသာသူအေပါင္းတို႔ ကိုယ္စိတ္ႏွလုံးရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ႔ၾကပါေစလို႔ဆုမြန္ေကာင္းေတာင္းေပးလိုက္ပါတယ္ခင္ဗ်ာ။

Tuesday, February 7, 2017

ကန္းစြန္းရြက္

ကန္စြန္းရြက္မွာ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္ B1၊ ဗီတာမင္စီ၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ ကေယ္လ္စီယမ္၊ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ သံ ဓာတ္၊ ကာ႐ိုတင္းစတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္တာေၾကာင့္သင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ တန္ဖိုးမျဖတ္ႏိုင္တဲ့ အရြက္တစ္မ်ိဳး ပဲျဖစ္ပါတယ္။

(၁) အိပ္ေရးဝ၀ အိပ္ေပ်ာ္ေစပါတယ္

ကန္စြန္းရြက္ဟာ အိပ္မေပ်ာ္တဲ့သူ ဒါမဟုတ္ အိပ္ေပ်ာ္ဖို႔ ခက္ခဲတဲ့ သူေတြအတြက္
အိမ္သံုးသဘာ ဝေဆး တစ္လက္လိုမ်ိဳး အသံုးဝင္ပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ဟာ အိပ္ေမာ က်ေအာင္ လံႈ႔ေဆာ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိလို႔ပါ။
ကန္စြန္းရြက္ကို စားရင္ အခ်ိန္ ၾကာၾကာ အိပ္ေပ်ာ္ေစတာမ်ိဳး မဟုတ္ဘဲ
အိပ္စက္မႈ အရည္အေသြးကို ျပည့္ဝေစ တာေၾကာင့္ ႏိုးထလာတဲ့အခါ လန္းဆန္းေစႏိုင္ပါတယ္။

(၂) ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္

ကန္စြန္းရြက္မွာ အေလးခ်ိန္တူ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထက္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ေလးဆပိုမို ပါဝင္ၿပီး
ကယ္လ္စီယမ္ပါဝင္မႈက ၁၂ ဆပိုမ်ားကာ ကာ႐ိုတင္းဓာတ္လည္း ပိုမိုပါဝင္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ကန္ဇြန္းရြက္မွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း
လႈပ္ရွားမႈကို ေကာင္းမြန္ ေစၿပီး ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစပါတယ္။
ကန္ဇြန္း ရြက္ကိုစားၿပီးခ်ိန္မွာ အူထဲရွိ အက္စစ္ဂုဏ္ သတၲိကို ေလ်ာ့က် ေစတာေၾကာင့္
အူလမ္း ေၾကာင္း Flora မမွ်တမႈမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့အတြက္
ကင္ဆာ တားဆီး ေပးတဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။

(၃) ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ႕က်ေစပါတယ္

ကန္စြန္းရြက္ကို ဝမ္းႏုတ္ေဆး၊ သန္ခ်ေဆးအျဖစ္ က်န္းမာေရးဆိုင္ ရာကြ်မ္းက်င္ သူေတြက
ယံုၾကည္ ၾကသလို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်လိုသူေတြ အတြက္လည္း ေကာင္းပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ဟာ ဝမ္းခ်ဳပ္တာ၊ လိပ္ေခါင္းျဖစ္တာေတြကို သက္ သာေစသလို
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်လိုသူေတြအတြက္လည္း တျခား အစားအေသာက္ေတြေနရာမွာ
အစားထိုး စားသင့္တဲ့ အစာပဲျဖစ္ ပါ တယ္။

(၄)ေသြးဖိအားကို ထိန္းေပးပါတယ္

ေသြးတိုးေန သူေတြမွာ ကန္စြန္းရြက္ကို စားေပးရင္ေသြးဖိအားေလ်ာ့ က်ေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္ ဟာ ေသြးေၾကာထဲရွိ အဆီေတြ ကင္းေဝးေစေရးအတြက္ အေရးပါပါတယ္။

(၅) သိုင္းရြိဳက္ဂလင္းရဲ့လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္

ကန္စြန္းရြက္မွာ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ နည္းၿပီး ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္စီ ၊ ေဖာလစ္အက္စစ္၊
ဆာလဖာ၊ သြပ္(ဇင့္)၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ အိုင္အိုဒင္းနဲ႔ သံဓာတ္တို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္
သိုင္းရြိဳက္ ဂလင္းရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္ တာေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ပါဝင္မႈျမင့္မားတာေၾကာင့္ ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္
ကာကြယ္ေပးႏိုင္ သလို ႏွလံုးေရာဂါကိုလည္း ကင္းေဝးေစပါတယ္။

(၆)ေရာင္ရမ္းမႈကိုေလ်ာ႔က်ေစပါတယ္

ကန္စြန္းရြက္ကို သုပ္ၿပီး စားတာေၾကာင့္ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါ၊ အေအးမိတာ၊ေခ်ာင္းဆိုး တာ နဲ႔ ေလျပြန္ေရာင္ရမ္းတာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။
ကန္စြန္းရြက္မွာ အမိုင္ႏိုအက္စစ္အမ်ားအျပားပါဝင္ကာ အဆိပ္တား အာနိသင္ ၊
ေရာင္ရမ္း မႈက်ေစတဲ့ အာနိသင္၊ ဆီးသြား ေစတဲ့ အာနိသင္နဲ႔ အိပ္ေမာက်ေစတဲ့ အာနိသင္ေတြကိုရရွိေစပါတယ္။

(၇) ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္

ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကိုလည္း ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။

(၈) အဆိပ္ေျပေစပါတယ္

ကန္စြန္းရြက္ကို အဆိပ္ေျပေစတဲ့ေဆးတစ္လက္လို အသံုးျပဳၾကပါတယ္။
အစားမွား တာေၾကာင့္ေအာ့အန္ တဲ့ ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစတယ္လို႔ ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။

ကန္စြန္းရြက္မွာပါတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲက မေကာင္းတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို ကင္းစင္ေစတာေၾကာင့္ ေရာဂါမ်ားစြာ၊ အထူးသျဖင့္ ကင္ဆာေရာ ဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ကန္စြန္းရြက္ရဲ႕ တျခားက်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူး ေတြကေတာ့-

အမ်ဳိးသမီးမ်ား လစဥ္ရာသီလာစဥ္ နာက်င္ကိုက္ခဲမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
ေခါင္းကိုက္တာ၊ သြားကိုက္တာကို သက္သာေစပါတယ္။
ေဗာက္ထတာနဲ႔ အေရျပားျပႆနာေတြအတြက္ အသံုးဝင္ပါတယ္။
အနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။
နာ့ဗ္ေၾကာရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

ျမန္မာမ်ား ခ်က္ျပဳတ္စားၾကသည့္ ကန္စြန္း ပင္ ၏ တိုင္းရင္းေဆးဖက္ဝင္ အသံုးဝင္ပံု မ်ားကို ေရးသားတင္ျပရန္ ေရြးခ်ယ္ထား ပါတယ္။
ကုန္စိမ္းဆိုင္မ်ားတြင္ ေရာင္းခ်ၾကေသာ ကန္စြန္းႀကီးရြက္ (တ႐ုတ္ ကန္စြန္း)၊ ကန္စြန္း႐ိုးနီမ်ားသည္ ျမန္မာတို႔ မၾကာခဏ ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးေလ့ရွိေသာ ဟင္းရြက္မ်ား ထဲတြင္ ပါဝင္ပါသည္။ ယင္းတို႔ကို ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေငြကုန္သက္သာေစသည့္အျပင္လူတို႔အတြက္ အာဟာရဓာတ္ တို႔လည္း ျဖစ္ေစပါသည္။
ျမန္မာ႕စားသံုးမႈ

ကန္စြန္းရြက္ကို ငါး၊ ပုစြန္ျဖင့္ အခ်ဳိ႕ဟင္းတစ္ခြက္ ခ်က္စားျခင္းျပဳတ္တို႔စားျခင္း၊ ေၾကာ္ေလွာ္စားျခင္း၊ အသုပ္အျဖစ္ စားသံုးျခင္း၊ ခ်ဥ္ဖတ္ႏွင့္ ျပဳတ္၍ သနပ္စံုထည့္စားျခင္း၊ ပဲ၊ ငါး စသည့္တို႔ႏွင့္ ငါးေပါင္းေၾကာ္ အျဖစ္လည္း ေၾကာ္ေလွာ္စားသံုးၾကသည့္အျပင္ အျခား ဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္ ေရာေႏွာခ်က္စားေလ့ရွိၾကပါသည္။

အဆိပ္အေတာက္ေျပေစသည့္ ကန္စြန္းရြက္

မႈိဟင္းမ်ား ခ်က္စားသံုးရာတြင္ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ေျပေစရန္ ကန္စြန္းရြက္ကို ေရာေႏွာခ်က္ျပဳတ္ေၾကာ္စားေလ့ ရွိၾကပါသည္။ ကန္စြန္းရြက္သည္ ခ်က္ျပဳတ္စားသံုး ရာတြင္ ဟင္းလ်ာအျဖစ္ စားသံုးရသကဲ့သို႔ က်န္းမာေရးက႑တြင္လည္း ေဆးဝါး ဓာတ္စာအျဖစ္ အသံုးဝင္ေစပါသည္။

ျမန္မာ့ေဆးက်မ္း၏ အဆိုမ်ား

ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းမ်ားတြင္ တိုင္းရင္းေဆးဖက္ဝင္ပံုမ်ားကို အက်ယ္တဝင့္ ေဖာ္ျပထားၾကသည့္အနက္ ဥတုေသာဇနသဂၤဟ က်မ္းတြင္ ေရးသား ေဖာ္ျပခ်က္မ်ားကို ဆက္လက္တင္ျပထားပါသည္။
ကန္စြန္းရြက္သည္ ခ်ဳိ၏။ ႏို႔ရည္၊ သုုက္တို႔ကို ပြားမ်ားေစ၏ ႐ႈေတာ္မူေဆးက်မ္းႏွင့္ ရသ ဓာတုက်မ္းတြင္ ကန္စြန္းရြက္သည္ ဝမ္းမီးကို ေျဖာင့္ေစျခင္း၊ ငန္းမန္းေၾကျခင္း၊ သုက္ကို ပြားမ်ားေစ၏ ႐ူးေသာအနာ၊ သည္းေျခႏွင့္ ယွဥ္ေသာအနာ၊ အဆိပ္အေတာက္အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ေသြးကင္း၊ ေလကင္း၊ အပုပ္ကင္း၊ အဖ်ားကင္း စသည္တို႔ကို ကုသရာတြင္ အသံုးဝင္ ေၾကာင္းကို ေဖာ္ျပပါသည္။

မ်က္စဥ္းေဆးရည္

ေက်းလက္တိုင္းရင္းေဆးဆရာမ်ား အသံုးျပဳခဲ့သည့္ ကန္စြန္းရြက္ပါဝင္ေသာ မ်က္စဥ္း ေဆးရည္မွာ သန္႔စင္ေဆးေၾကာထားေသာ ကန္စြန္းရြက္ႀကိတ္ညႇစ္ရည္ကို လူႏို႔ ႏွင့္ ေဖ်ာ္ၿပီး မ်က္စဥ္းေဆးရည္အျဖစ္ ခတ္ေပးျခင္းျဖင့္ မ်က္ခမ္းစပ္နာ၊ မီးယပ္မ်က္စိနာ၊ မ်က္စိမႈန္ဝါးဝါးျဖစ္ေပၚေနေသာ ေဝဒနာတို႔ကို ကုသေပးႏိုင္ပါသည္။

ေဆးမွာေျဖေဆး ကန္စြန္းရည္

ျမန္မာ့တိုင္းရင္းေဆးဝါးမ်ားအနက္ သမားေတာ္ကိုင္ ေဆးဝါးအခ်ဳိ႕တို႔တြင္ စိန္ဓာတ္ျဖင့္ ေဖာ္စပ္ထားေသာ ေဆးဝါးမ်ားကို လူတို႔သံုးေဆာင္ေနစဥ္ သံပရာရည္ကို ေသာက္မိပါက စိန္အဆိပ္အေတာက္ကို ျဖစ္ေပၚ ေစႏိုင္ပါသည္။ ထိုသို႔ ျဖစ္လွ်င္ လတ္ဆက္ သန္႔ရွင္း စင္ၾကယ္ေသာ ကန္စြန္းရြက္ကို ထုေထာင္း၍ အရည္ႏွင့္ အဖတ္တို႔ကို ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ေျပေစႏိုင္ပါသည္။

ဝမ္းဗိုက္ေရာဂါကု ေဆးဝါးဓာတ္စာ

တစ္ခါတစ္ရံတြင္ လူႀကီးမ်ား အစာမွားျခင္းေၾကာင့္ ဝမ္းဗိုက္မအီမသာျဖစ္ျခင္း၊ မစားခ်င္ မေသာက္ခ်င္၊ ေနရထိုင္ရအခက္ေတြ႕ျခင္း၊ မစားခ်င္မေသာက္ခ်င္၊ ေနရထိုင္ရအခက္ ေတြ႕ျခင္းႏွင့္ ကိုယ္လက္ယားယံပါက ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ ထန္းလ်က္ကို အတူႀကိတ္ပါ။ ရလာေသာ အရည္ကို ဟင္းစားစတီး ဇြန္းထက္ဝက္ခန္႔ နံနက္တစ္ႀကိမ္၊ ေန႔လယ္တစ္ႀကိမ္ ေသာက္သံုုးေပးျခင္းျဖင့္ ပကတိအတိုင္း က်န္းမာလာေစႏိုင္ပါသည္။

ေရေႏြးႏွင့္ မီးေလာင္နာ

မိသားစုဝင္မ်ားတြင္ မၾကာခဏ ႀကံဳရတတ္ေနေသာ က်န္းမာေရး ျပႆနာမွာ ေရေႏြး ပူေလာင္ျခင္းႏွင့္ မီးပူေလာင္ျခင္းတို႔ပင္ ျဖစ္ၾကပါသည္။ ေျခ၊ လက္တို႔တြင္ မီးေလာင္ နာထပါက ကန္စြန္းရြက္ႀကိတ္ရည္ကို လိမ္းေပးပါ။ ကန္စြန္းရြက္ႀကိတ္ညႇစ္ရည္ႏွင့္ သၾကားကို ထည့္ေဖ်ာ္လ်က္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္လည္း အဖုမ်ားကို ျဖစ္ေပၚေစျခင္းမွ ကင္းေဝးေစပါသည္။

အေၾကာတက္ျခင္းႏွင့္ ကန္စြန္းရြက္

မၾကာခဏ ဇက္ေၾကာတက္ၾကသူမ်ား၊ ဇက္ေတာင့္တင္းျခင္း၊ ကိုယ္ေငြ႕ေႏြးေႏြးႏွင့္ ဖ်ားခ်င္သကဲ့သို႔ ျဖစ္ၿပီး ကိုယ္လက္မ်ား ေလးလံျခင္း၊ ေခၽြးငုပ္ ျခင္းမ်ား ခံစားရပါက သိေႏၶာဆားအနည္းငယ္မွ်ကို ကန္စြန္းရြက္ႀကိတ္ညႇစ္ရည္စပ္ေပးပါ။
ထိုေဆးရည္ကို လူႀကီးေဆးတစ္ခြက္စာအတြက္ ဟင္းစာစတီးဇြန္းႏွင့္ တစ္ခြန္းကို နံနက္ တစ္ႀကိမ္၊ ေန႔လယ္တစ္ႀကိမ္၊ ညတစ္ႀကိမ္ တစ္ေန႔သံုးႀကိမ္တိုက္ေကၽြးေပးပါ။ အဆိုပါ လကၡာဏာမ်ားအတြက္ ဤေဆးရည္တစ္စက္ကို သန္႔ရွင္းေသာေရ ဆယ္စက္ႏွင့္ ေရာစပ္ ၍ မ်က္စဥ္းေဆးရည္အျဖစ္ ခပ္ေပးႏိုင္ပါသည္။

ဟင္းလ်ာတစ္ခြက္ က်န္းမာေရးအတြက္

လတ္ဆက္သည့္ ကန္စြန္း႐ိုးနီ၊ ရြက္က်ပန္းလိန္ရြက္ကို ေရးေႏြးႏွင့္ေဖ်ာပါ။ ထို႔ေနာက္ ပါးပါးလွီး ျဖတ္ေတာက္၍ ငါးက်ည္းေျခာက္၊ င႐ုတ္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆီ၊ ဆား ထည့္၍ သံပရာရည္ဆမ္းကာ အသုပ္အျဖစ္ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ အူလမ္းေၾကာင္းတြင္ ျဖစ္ေပၚ ႏိုင္ေသာ ဝမ္းကိုက္ေရာဂါ၊ ေသြးဝမ္းကိုက္ေရာဂါ၊ အမ်ဳိးသမီးတို႔တြင္ ျဖစ္ေပၚတတ္ေသာ မီးယပ္ေသြးပုပ္ က်န္ေသာေရာဂါ၊ မီးယပ္ေသြးမမွန္ေသာေရာဂါ၊ သားအိမ္ေလွ်ာက်ေသာ ေရာဂါ၊ သားျမတ္နာ (ႏို႔အံုနာ)၊ ႏို႔ထြက္နည္းျခင္း၊ ဇက္ေၾကာထိုးျခင္း၊ ဇက္ေၾကာတက္ျခင္း၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း၊ အသားအေရႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ အေရျပားေရာဂါမ်ား၊ အသံဝင္ အသံ ပ်က္ေရာဂါအျပင္ ဆီးအိမ္ႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ေရာဂါတို႔တြင္ ကုသရာ၌ အသံုးဝင္ ေစပါသည္။

က်န္းမားေရး

မၾကာခဏ ကန္စြန္းရြက္ကို စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာမႈကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ၿပီး ခြန္အား ဗလရွိျခင္း၊ ဝမ္းတြင္းေရာဂါကို သန္႔စင္ေပးျခင္း၊ အပူဒဏ္၊ အေအးဒဏ္ကို ခံႏိုင္ရည္ ရွိ ေစျခင္း၊ ေရာဂါတစ္စံုတစ္ရာ လြယ္ကူစြာ ဝင္ေရာက္မႈကို တားဆီးကာကြယ္ေစႏိုင္ပါ သည္။ ထိုကဲ့သို႔ အသံုးဝင္ေသာ ကန္စြန္းရြက္ႏွင့္ တိုင္းရင္းေဆးေခါင္းစဥ္ျဖင့္ စာဖတ္ ပရိသတ္မ်ားထံသို႔ ေရးသားတင္ျပလိုက္ရပါသည္။

Ref : Health Digest
Posted by ပိုပိုေဇာ္

0 comments:

Post a Comment

ဤBlogကသင့္အတြက္အက်ိဳးရွိေစပါသလား
ရွိပါတယ္
မရွိပါ